Det röda trähuset är hemligheten bakom operasatsningen på Skäret. Foto: Jesper Mattsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trähuset som är en jättehögtalare

Uppdaterad
Publicerad
Det finns en enkel förklaring till varför det ligger ett operahus i ett nedlagt sågverk ute i skogen: ljudet.

Sedan 2003 har operaföreställningar satts upp i det gamla virkesmagasinet på Skäret utanför Kopparberg. Orsaken är den speciella akustiken i den höga träbyggnaden, där väggarna inte är helt täta.

– Den betyder allt. Det är därför vi är här, säger den konstnärliga ledaren Sten Niclasson.

Även de operaartister som kommer resande till Skäret blir ofta förvånade över att ljudet inte blir obehagligt högt och skarpt i en industribyggnad fylld med orkester, kör och solister.

– Jag är verkligen överraskad över att det är så bra. Det är otroligt behagligt att sjunga och klingar vackert, säger alten Susanna Sundberg.

Tiotusentals personer har under åren rest till sågverksområdet strax utanför Kopparberg i norra Örebro län och upplevt det speciella ljudet på plats. Men de flesta har inte fått höra det som sångarna är med om när de lämnar scenen och går utanför huset.

– Det lustiga är att även utanför så är det som en stor högtalarlåda. Det låter så otroligt bra även när man står utanför. Nu är det förstås roligare att sitta inne och titta också, men det är en fantastiskt ljudlåda, säger Susanna Sundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer