På Trainstation skapar killarna dataspel och Ismael Ansari håller på med ett projekt om ansiktsigenkänning. Foto: Monika Bruhn/SVT

Chilla eller programmera på nya tidens fritidsgård

Publicerad

Sedan oktober har mötesplatsen Trainstation i Vivalla varit öppen för ungdomar. Där kan man bara chilla om man vill men fokus ligger på att testa olika digitala plattformar. Allt från att spela in youtube-film, programmera ett spel eller designa klädesplagg.

Trainstation i Vivalla är en mötesplats för ungdomar där man blandar den traditionella fritidsgården med en digitalt topputrustad lokal för att kunna utforska och testa den digitala världen.

– Många ungdomar vet inte vad man kan göra med en dator eller en surfplatta så det här blir som en sorts folkbildning, säger Johan Cedermark, projektledare.

Johan Cedermark, projektledare, är övertygad om att många av de saker man lär sig på Trainstation kan leda till jobb. Foto: Monika Bruhn/SVT

Första appen på en timme

Visionen är att ha verktyg och metodik som gör att man på en timme kan ha skapat sin första app eller spelat in första låten. Och sedan anpassa verktygen och svårighetsgraden.

För Johan är drömmen att det ska finnas ett ställe som ungdomarna kan gå ut från med bättre självkänsla och självförtroende än när de kom dit.

”Känner sig stolt”

– Först tänker man att det här är inte min grej, men sedan känner man sig stolt över sig själv för vad man skapat, berättar Abdalle Mahammed som spelat in en youtube-film.

– Jag har aldrig gjort det här förut och det tog två veckor, men man får jättebra hjälp av personalen här på Trainstation.

Det tog två veckor för Abdalle Mahammed att spela in sin youtube-film Mr.Chocolata. Foto: Monika Bruhn/SVT

Undervisning via youtube

Projektet har några anställda handledare för att coacha och visa på möjligheterna, men ingen egentlig lärarledd undervisning.

– Vi har samlat massor av youtube-klipp för det är där stor del av lärandet för ungdomarna sker, berättar Johan Cedermark.

Projektet vänder sig till ungdomar från 10 till 25 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.