Foto: SVT

Trångt på bussen – därför tvingas gymnasieelever i Örebro till fortsatt distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att låta elever i årskurs 2 och 3 på Örebros kommunala gymnasieskolor arbeta hemifrån en tredjedel av tiden handlar inte om att det skulle vara trångt i skolornas lokaler. Beslutet som fattats inför terminsstarten kommer efter en vädjan från länstrafiken.

– Man konstaterade att det inte skulle gå att garantera avstånd och säkerhet på bussarna om alla elever skulle vara i skolan varje dag, förklarar ordförande i Gymnasienämnden, Elisabeth Malmqvist (C). Jag valde då som ordförande i Gymnasienämnden att fatta beslutet om distansundervisning för de äldre eleverna max en tredjedel av tiden.

Enligt en ny förordning som trädde i kraft 10 augusti får nämligen huvudmannen för skolan, i det här fallet kommunen, fatta beslut om att anpassa undervisningen i fall som rör kollektivtrafiken.

”Inte ett godkänt skäl”

Men Liberalerna i Örebro är inte nöjda med beslutet.

– Det är inte ett godkänt skäl att hålla eleverna från undervisning i skolan för att Länstrafiken inte kan sätta in fler bussar, anser Karolina Wallström (L), oppositionsråd i Örebro kommun.

Däremot kan det finnas andra skäl för att minska på antalet elever i skolorna, menar hon.

– Om det är för elevens bästa, för att det blir för trångt i skollokalerna så är det en annan sak, men vi har ännu inte sett någon utredning eller hört från rektorer att det skulle vara så. Distansundervisning är något man tar till i allra sista hand, och inte något man börjar med.

Följer upp noggrant

Men Elisabeth Malmqvist (C) är av motsatt åsikt.

– Vi börjar hellre försiktigt för att sedan kunna släppa in alla elever samtidigt alla dagar i veckan när vi ser hur det går på bussarna och i skolorna. Under tiden kommer vi att följa upp både närvaro, måluppfyllelse och hur det ser ut i kollektivtrafiken noggrant i starten.

Ärendet kommer att tas upp på Gymnasienämndens första sammanträde efter sommaruppehållet i slutet av september. Ordförandebeslutet gäller fram till 2 oktober.

Så gör några av länets andra kommuner:

Hällefors – Samtliga elever på plats

Hallsberg – Samtliga elever på plats

Karlskoga – Samtliga elever på plats

Lindesberg – Elever växlar mellan undervisning i skolans lokaler och på distans hemma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.