Ibland är det mellan 50-60 barn samtidigt i Trängens ishall. Foto: SVT

Trångt på isen i Örebro: ”Snart på bristningsgränsen”

Publicerad

Kommunen och ishockeyföreningarna delar problembild. Behovet av isytor i Örebro är akut. Ändå är det osäkert om eller när en ny ishall kan stå färdig.

– Vi får fler och fler barn som börjar spela ishockey varje år. Nu ligger vi snart på bristningsgränsen. Vi har ibland 50-60 barn på isen samtidigt, säger Reine Frisk, ordförande för Örebro hockey ungdom.

Reine Frisk, ordförande Örebro hockey ungdom Foto: Sophie Olsson Rahlén

När Örebro kommun svarade på Riksidrottsförbundets undersökning, som presenterades för en tid sedan, listade de bristen på isytor som den största anläggningsbristen. Och att ishockeyn är värst drabbad.

– Vi behöver fler isytor. I jämförelse med andra kommuner ligger vi faktiskt efter på det området, säger Jonas Håård, (S) ordförande i fritidsnämnden.

Vad kommer det sig?

– Vi tar investeringar allt eftersom. I år har vi valt att prioritera ridsporten med ett ridhus i Karlslund. Man kan inte bygga allt på en gång, säger Jonas Håård.

Jonas Håård, (S) ordförande fritidsnämnden. Foto: SVT

Inte med i budgeten för 2018

I Linköping finns det fyra ishallar för hockey, i Västerås fem. I Örebro tre varav endast två är godkända för matchspel. Men även om kommunen och hockeyn delar problembild finns inte någon ishall med i budgeten för 2018.

– Vi kommer att ha med den som ett objekt i fritidsnämndens investeringsplan så får vi se nästa höst när en ny budget ska läggas om den finns med som ett objekt då, säger Jonas Håård.

Foto: SVT

Tar flera år efter beslut

Om politikerna klubbar en ny ishall nästa höst tar det flera år innan den är färdig enligt Jonas Håård. För Örebro hockey ungdom innebär det att klubben fortsatt ligger lågt med rekryteringskampanjer för att locka nya barn och unga.

– Vi är oroliga för att göra stora satsningar för då skulle vi få ställa barn i kö. Som det är nu börjar nästan 200 barn varje år, säger Reine Frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.