Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är skytfönstrens ljus som för närvarande lyser upp delar av Drottninggatan i centrala Örebro när gatljusen inte fungerar. Foto: Johannes Weckström /SVT

Trasig belysning signalerar slarv och stök på gatorna i Örebro

Publicerad

Trygghet och trivsel går hand i hand, det konstaterar både City Örebro och Örebro brottsförebyggande råd med anledning av att det är lite si och så med belysningen i stan. Är det istället ljust och upplyst på en plats – ja då uppnår man båda.

Belysningsnätet i Örebro stad med omnejd är ålderdomligt och det saknas pengar för att göra den nödvändiga upprustningen.

De 5-7 personerna som arbetar med att laga trasig belysning har dessutom fullt upp så det är kanske inte så konstigt att det på vissa platser är mörkt.

Måste inte vara kolsvart

– Det är klart att många känner sig otrygga om det är mörkt på vissa platser, säger Johanna Sollerman på Örebro brottsförebyggande råd.

Men det behöver inte vara kolsvart för att det ska signalera en känsla av slarv och stök.

– Vi vill ha det ordnat och fint för att vara trygga och framförallt vill vi att det ska vara andra människor i rörelse, och det är det ju på platser som är upplysta och fina fortsätter hon.

Tänt även på sommaren

Malin Carlsson på City Örebro, som representerar handlarna i centrum, har samma erfarenheter av belysningen som både trygghets- och trivselskapande.

– Vi har under sommaren testat att ha belysningen tänd på Järntorget, något som normalt bara sker under det mörka halvåret. Där upplevde många som har sina verksamheter hur det ökade på trivseln och blev mer gemytligt samtidigt som många kände sig tryggare, säger hon.

Många av gatlyktorna längs Drottninggatan är ur funktion. Foto: Johannes Weckström /SVT

SVT rapporterade · Hur ser belysningen ut där du bor?

I Lillån är det väldigt mörkt på flertal ställen ,på vissa ställen finns lampor men som inte funkar o på vissa gång o cykelbanor har de inte ens satt dit några lamor!?O ska man gå till bussen i Lillån så är det så mycket sly som hänger ut i hela gångbanan,det har påpekats förrut men händer inte någonting!!
Många arbetstillfällen skulle kunna lösas bara av att hålla lite ordning i områdena men det verkar vara slut i den kassan också!

Anna

Spelar nog inte så stor roll hur upplyst det är! Det är väl ingen som vågar gå ut på kvällarna ändå som det ser ut med gängen i centrum och rån o stök!!!

Joppe

23 mars 2019 felanmäldes trasig belysning hörnet Olaigatan-Alnängsgatan som fortfarande inte är åtgärdat. Fick svar att dom väntar på material från underleverantör. Verkar som ingen har något ansvar den ena vet inte vad den andra gör.

Inger

Det ska väl upphandlas först. Och sen göras om flera gånger. Det tar väl några år. Så brukar det ju bli i Örebro numera. Undrar just om nya vattentornet Lyran hinner bli klart innan belysningen fungerar igen. Kanske t o m nya parkeringsautomater. Men det blir väl svårt att hitta dem i mörkret...

Lars

Planera bytet? Det kan inte komma som en chock för de ansvariga att kablarna är så pass gamla och behöver bytas ut. Man skulle ha planerat och börjat för länge sedan och det finns inga ursäkter för detta. Man har som sagt vetat om detta men valt att lägga ner hundratals miljoner på bland annat kulturkvarteret. Driftkostnader som kommer ligga på många miljoner per år kan vi också se fram emot.

Z

Jag är nog mer trygg i mörker än i ljus.
Går jag på en upplyst gata, men skogen eller området bredvid är kolsvart, så är ju risken för överfall större då jag syns på den upplysta gatan, medan förövaren gömmer sig i mörkret.
Så jag går mycket hellre i mörker - där är man ju osynlig.

Sandra

När inget annat inom Tekniska förvaltningen fungerar, så varför skulle då gatubelysningen fungera? Nej stora hål i gatorna och ingen belysning det är vad vi Örebroare börjar bli vana vid.
Mats

Mats

Det väl bara som vanligt! Örebro vill växa och få hit fler människor men man är inte beredd att göra något för att få folk att trivas och vilka stanna kvar.. Bara att titta på vägarna, parkeringar, bussförbindelser mm. - Man kan lägga hur många miljoner som helst på ett kulturkvarter men är inte beredd att lägga pengar på att få infrastrukturen att fungera?

Hans T

Det kanske kan räcka att byta till LED lampor.
Då bör väl nätet räcka till.
Gorla

Göran Larsson

Prolemet är som störst under marken - det är gamla kablar som går sönder i stor utsträckning just nu så att byta till andra mer energisnåla armaturer räcker tyvärr inte. / Åsa

SVT · Åsa Svennebäck

Lampor byttes ut mot LEDo. Därmed blev det avsevärt mörkare på gatorna.
Kulturhus för minst 500 miljoner o. Planer för BRT för flera miljarder. Viktigare av trygghetskänsla bl. A attbyta ledningar för 270 mil. Örebro kommun i nötskal ?

Christer Roos

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer