Örebro tingsrätt. Foto: Anders Nord

Tre män åtalas – ska ha gett tillgång till TV olagligt

Publicerad

Tre män åtalas för att ha sålt och installerat avkodningsutrustning, vilket resulterat i att runt hundra användare kunnat ta del av tv-sändningar olagligt.

Något som na.se var först med att rapportera.

Tre tv-bolag som är målsägande i målet vill nu att de tre männen ska betala ersättning på sammanlagt nästa tre miljoner kronor.

De åtalade ska under två år ha sålt, distribuerat, innehaft och underhållit avkodningsutrustning, i syfte att göra tv-bolagens sändningar tillgängliga utan deras godkännande. Brotten ska ha inträffat i bland annat Örebro kommun.

– Lite förenklat kan man beskriva det såhär. Man har ett tv-kort som man delar tillsammans med andra personer i ett nätverk, de andra personerna har inte ingått ett avtal och betalt tv-bolagen, utan får ta del av tv-innehållet genom att betala de misstänkta, säger kammaråklagaren Jennie Kronlund.

Maxstraff två års fängelse

Enligt åtalet ska i vart fall hundra användare beretts tillfälle till tv-sändningarna. Två av männen är från Örebro kommun, den tredje mannen är hemmahörande i Skåne. De åtalas nu för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning. Enligt åklagaren Jennie Kronlund är maxstraffet för den här typen av brott två års fängelse.

– Men normalt blir påföljden ofta villkorlig dom och böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer