Det är underskott på bostäder i nio av tolv kommuner. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Trots hög byggtakt – fortsatt bostadsbrist i länet

Uppdaterad
Publicerad

Trots rekordhög byggtakt av nya lägenheter förra året råder det fortsatt bostadsbrist i Örebro län. Den bedömningen gör flera kommuner, visar den årliga bostadsmarknadsanalysen.

Under 2016 hade Örebro län flest nybyggda lägenheter per tusen invånare jämfört med andra län i Sverige. 2500 lägenheter färdigställdes under året i nygbyggda hus, vilket var historiskt höga nivåer.

Bostadsbrist i nio kommuner

Men det är stora skillnader i länet när det gäller antalet lägenheter som byggdes i de olika kommuner.

Örebro kommun svarade för 85 procent, Lindesberg och Kumla svarade för 4 procent vardera av länets nyproduktion.

Men trots att bostadsbyggandet ökat bedömer nio av länets 12 kommuner att det finns ett underskott av bostäder i kommunen. Örebro, Lekeberg och Ljusnarsberg menar och andra sidan att bostadsmarknaden är i balans.

Det framgår av den årliga bostadsmarknadsanalysen som genomförs av Länsstyrelsen i Örebro län.

– Bostadsbrist drabbar särskilt grupper som är nya på bostadsmarknaden, de som är unga och nyanlända personer, men även äldre har svårigheter att hitta en bostad som motsvarar behoven, säger Maria Lindström i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen.

Maria Lindström är samhällsplanerare vid Länsstyrelsen i Örebro län. Foto: SVT

Ekonomiska faktorer ett hinder

11 av kommunerna bedömer att det finns underskott på bostäder för ungdomar och nyanlända. En majoritet bedömer också att det finns brist på särskilt boende för äldre.

De hinder som kommuner i länet uppger som begränsande för ett ökat bostadsbyggande är främst ekonomiska faktorer så som lånevillkor, höga produktionskostnader samt svag andrahandsmarknad för bostäder.

– Därför är det viktigt att få till andra åtgärder och lösningar för att skapa bostäder för alla. Det är särskilt viktigt att få fram bostäder åt de ekonomiskt svaga grupperna som inte kan hyra eller köpa sig en lägenhet, säger Maria Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.