Henrik Färg har fått färre kräftor i burarna i år jämfört med förra året. Foto: Sophie Olsson Rahlén SVT

Trots prognoser om ökad fångst – färre kräftor i Vätterns burar

Uppdaterad
Publicerad

En ökad kräftfångst med 30 procent var prognosen från Sveriges lantbruksuniversitet inför årets säsong. Så ser det inte ut att bli. Erfarne fiskaren Henrik Färg har plockat upp färre kräftor i år.

Han har fiskat i hela sitt liv, i många år som yrkesfiskare men numera fiskar han endast för egen del. I år har han fiskat kräftor fyra gånger med 40 burar.

– Jag tror det blir 10-20 procent färre kräftor i år. Själv har jag fått upp omkring 50 kilo, säger Henrik Färg.

Signaler från flera håll om minskat fiske

Det är inte bara hans observationer som tyder på sämre fiske i år. SLUs provfiske visar på samma sak och Lennart Edsfors, institutionen för akvatiska resurser vid SLU, har även hört från yrkesfiskare vid både Vättern och andra sjöar att det är färre kräftor. En anledning är att kräftorna har ömsat skal sent i år något som leder till färre kräftor i burarna. 

– Varför de har ömsat sent vet vi inte, alla är förvånade, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Han var med och planterade ut kräftor i Vättern. Foto: SVT

Fortfarande avgörande för yrkesfisket

Trots att det är avservärt färre kräftor i Vättern nu jämfört med början av 2000-talet står kräftfisket fortfarande för 90 procent av yrkesfiskarnas inkomster. Henrik Färg planterade in signalkräfta i Vättern 1986.

– Det var spännande, jag visste ju inte om de skulle överleva och föröka sig men det gjorde de. Det har varit helt fantastiskt att ha varit med på den här resan, säger Henrik Färg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer