Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jesper Liveröd från elbolaget Ellevio om hur minskad elanvändning påverkar elsystemet i stort. Foto: SVT.

Trots uteblivna chockpriser – elanvändningen fortsätter minska

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren och början av hösten var oron stor i landet för hur stor prisökningen på el egentligen skulle bli.

Någon chockhöjning blev det dock inte – samtidigt har hushållens elanvändning gått ner kraftigt under hösten.

– Det får väldigt positiva effekter för hela elsystemet i Sverige, säger Jesper Liveröd, presschef för elbolaget Ellevio.

Enligt Svenska kraftnät visar förbrukningssiffrorna av el som skickas in från Sveriges alla nätägare på en minskning med 6,3 procent jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan.

I elprisområde 3, där Örebro län ingår, motsvarade minskningen 7,6 procent. Och enligt elbolaget Ellevio, som har nästan en miljon privatkunder runtom i Sverige, är minskningen ännu större om man jämför längre tillbaka.

– Jämfört med de senaste fyra åren är det en ordentlig minskning. Vi pratar alltså om en sänkning på uppemot 23-24 procent för hushållen i Örebro län, säger Jesper Liveröd.

Minskning av elförbrukningen

Vad beror den här minskningen på?

– Det beror nog helt enkelt på att folk drar öronen åt sig, man är nog fortfarande oroad helt enkelt om att elpriset kan komma att bli värre.

Det är inte bara i oktober månad som man sett en minskning av elförbrukningen, det är snarare en trend som hållit i sig under hela hösten. I augusti och september låg minskningen i länet på 10 respektive 16 procent.

Mindre  risk för effektbrist

Att hushållen lyckats få ner sin elkonsumtion är inte bara goda nyheter för folks plånböcker – det har även positiva effekter för det svenska elsystemet i stort.

– Dels har det en positiv effekt för elpriserna på sikt, dels minskar det risken för att Sverige ska drabbas av effektbrist där man hamnar i en situation där man tvingas koppla bort delar av elsystemet, vilket Svenska kraftnät gått ut och varnat för tidigare.

Hör Jesper Liveröd berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.