Stor efterfrågan på sprututbyten – nu utökas öppettiderna

Uppdaterad
Publicerad

Från och med oktober kommer sprututbytesmottagningen i Örebro utöka sina öppettider till tre dagar i veckan. En av dagarna kommer mottagningen vara öppen speciellt för kvinnor, med barnmorska och sjuksköterska på plats. 

Mottagningen på Universitetssjukhuset finns till för personer som har ett drogmissbruk. Dit kan kan de vända sig för att bland annat få rena kanyler och sprutor.

Öppet fler dagar i veckan

Den har varit öppen sedan förra året och det har varit ett stort inflöde av besökare. Idag finns runt 150 inskrivna och en stor grupp kommer regelbundet, enligt infektionsläkaren Lars Edling.

Trycket har gjort att man nu bestämt sig för att hålla öppet fler dagar i veckan. 

– Det gör vi utifrån att vi ser ett ökat behov. Det ger oss också bättre möjligheter att göra det vi vill göra, säger Lars Edling.

Onsdagar för kvinnor

På onsdagar är mottagningen öppen för kvinnor. En grupp som är svårare att nå.

– De har svårare att hitta till oss av olika skäl. Den dagen kommer bemannas av en barnmorska och sjuksköterska från oss. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.