Djup skarsnö gör det svårt för rådjuren att hitta mat. Foto: Maja Suslin / TT

Tuff vinter för viltet – många riskerar svältdöden

Uppdaterad
Publicerad

Tjock skarsnö och minusgrader – den långa vintern och sena våren tär på de vilda djuren. Rådjur och ugglor är två arter som har det svårt just nu.

Våren ser ut att dröja och fortfarande ligger snötäcket djupt i stora delar av länet. Något som innebär en kamp på liv och död för många vilda djur.

– Just nu är de som svagast, konstaterar Caroline Lundmark, vilthandläggare på länsstyrelsen. Efter den långa vintern behöver de äta upp sig och som det ser ut nu är det svårt att hitta mat för de mindre klövdjuren som rådjur.

Älgar är anpassade för att klara snön, förklarar hon, medan rådjur har smalare ben och mindre klövar och har svårare att ta sig fram i den tjocka snön.

Äter alla ljusa timmar

Även fåglarna har det besvärligt.

– Vintertid ägnar de alla ljusa timmar till att äta, förklarar Leif Sandgren på Katastorfhjälp – Fåglar och Vilt (KVF). Det går åt mycket energi bara att hålla sig varm.

När SVT Örebro når honom är han ute på Venan och fyller på mat på kommunens fågelbord.

– Det är också många arter som till exempel Sidensvans som är sena i år. Jag har sett mycket få jämfört med förra året.

Svårast för ugglor

Rovfåglar som duvhök och sparvhök är däremot mer synliga just nu eftersom de sitter efter vägkanterna i jakt på trafikdödade kadaver.

– Värre är det för ugglorna som jagar byten under snön när det är såhär tjock skare, säger Leif Sandgren. De är också svåra att stödmata.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer