Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förvärras läget ytterligare kan man bli tvungen att stänga skolor, det säger Carina Hagström Bergh, chef för skolförvaltningen i Karlskoga kommun. Foto: privat/TT

Tufft på skolorna i länet – hög sjukfrånvaro i flera kommuner

Publicerad

Flera kommuner i länet larmar nu om en hög sjukfrånvaro i skolorna, något som sätter press på verksamheten. Totalt sett är flera hundra personer hemma, både elever och personal. I Karlskoga har det lett till att kommunen gått upp i förhöjd beredskap gällande personalförsörjning.

SVT Nyheter Örebro har frågat samtliga kommuner i länet om hur frånvaron ser ut i grundskolan och hur detta påverkar arbetet. Flera beskriver det som ansträngt.

Det är många sjuka och det är ett pressat läge. Det är mycket svårt att hitta vikarier. Ca. 18% av personalen (80 st) är frånvarande av olika anledningar, vi ser inte hur många som är hemma pga. karantän, men det är ett stort antal.”, svarar Kumla kommun på enkäten.

Kan tvingas stänga skolor

I Örebro är man bekymrade över läget och menar att det kan bli aktuellt att ställa in undervisning. Där har även förskolorna tuffa förutsättningar och en förskola har begränsat sitt öppethållande.

I Karlskoga kommun är idag 50 anställda och 450 elever inom grundskolan borta på grund av sjukfrånvaro.

– Om det skulle vara så att man inte klarar bemanningen alls, utan att man fått ett sådant smittoläge så får vi titta på att stänga den skolan, säger Carina Hagström Bergh, chef för skolförvaltningen i Karlskoga kommun.

Hör mer om hur Karlskoga arbetar för att klara av det pressade läget i klippet.

Beredskap för förändringar

Det finns också de som har det lugnare. I bland annat Degerfors, Laxå och Lindesberg är frånvaron lägre. I Lekeberg har man viss frånvaro och brist på vikarier och man följer noggrant utvecklingen i kommunen.

Skolorna gör ett stort jobb när de pusslar och löser bemanningen från dag till dag då situationen hela tiden ändras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet