Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sören Johansson, Anna Åström och Ingvar Björck oroar sig för olika följder av bygget. Foto: Rolf Larsson/SVT

Tunnelbygget vid Östansjö väcker oro bland invånare

Uppdaterad
Publicerad

Nu på måndagskvällen är det samrådsmöte mellan Trafikverket och boende i Östansjö folkets hus med anledning av de två tågtunnlar som ska byggas i närheten.
– Vi upplever att Trafikverket hittills undanhållit information för oss så jag förväntar mig att de berättar allt vad de vet om miljökonsekvenserna på mötet i kväll, säger Sören Johansson som bor i Östansjö.

I närheten av tunnelbygget ligger Lindhults Natura 2 000-område. Även där upplever boende att miljökonsekvenserna är outredda.

– Jag är orolig för att grundvattnet sänks så att det påverkar området där det finns gott om grodor och ormar och även salamandrar. Blir det torrare där så kommer de inte att ha några livsmiljöer där, säger Anna Åström som bor i Östansjö.

– Vi har fått väldigt lite information från Trafikverket vilka konsekvenserna blir för miljön, fortsätter hon.

Renas i torvdammar

Trafikverket skriver i underlaget till samrådet att grundvattnet kommer att sänkas kring bygget mellan 0.3 till 15 meter och att förorenat vatten kommer att ledas från borrandet och sprängningarna när tunneln byggs. Bland annat kommer det att finnas metaller, olja och aromatiska kolväten i vattnet. Det förorenade vattnet ska renas bland annat genom torvdammar.

Hotat fritidsområde

För Ingvar Björck gäller oron främst Motorps fritidsområde.

– Det ska dras en sex till åtta meter bred byggväg mitt igenom det här motionsområdet där det ska gå dumprar under de år bygget håller på.  Det är ett motionsområde för hela Sydnärke dit även många från Kumla och Hallsberg kommer och motionerar. Hur ska det bli om det blir fullt av byggtrafik där? säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer