Foto: Jennie Wahlgren/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hundratals företag på jakt efter arbetskraft

Det väntas stora pensionsavgångar inom de kommunala verksamheterna i länet de kommande åren. På den stora jobbmässan i Örebro finns flera kommuner representerade. – Vi hoppas få igång givande samtal, säger Pernilla Lundberg, PA-konsult på Lindesbergs kommun.

Det är tolfte året i rad som Arbetsförmedlingen och Örebro kommun arrangerar den stora jobbmässan. På plats finns runt 100 rekryterande företag och länets kommuner som hoppas kunna locka till sig arbetssökande.

Thomas Strömberg på Örebro kommun.

– I dag har man inte råd att missa någon person, att det är konkurrens om arbetssökande går inte att komma från, säger Thomas Strömberg på Örebro kommun.

Stora behov av ny personal

Kommunerna är där för att dels rekrytera inför sommaren. Stora avgångar väntar de närmaste åren och de måste ersättas, menar Thomas Strömberg.

– Inom vården är det överrepresenterat, sen är det väldigt blandat. Det är mindre söktryck inför sommaren och det är gynnsam arbetsmarknad. Många har jobb redan, då finns det mindre urval att leta bland.

SVT Play: Se hela inslaget här

En kommunerna som finns på plats är Lindesberg.

– Eftersom vi är en kommun måste de skicka in ansökan formellt, men vi hoppas få igång givande samtal som leder till att fler vill söka våra tjänster, säger Pernilla Lundberg som är PA-konsult på kommunen.

Läge att knyta kontakter

På jobbmässan kommer arbetssökande och arbetsgivare kunna knyta kontakt.

– Många kommer säkert boka intervjuer på plats. Vissa tar emot CV men det blir mindre och mindre av det, säger Thomas.

Hans tips är att komma förberedd och att inte gå omkring planlöst bland montrarna.

– Det är bättre att bestämma sig att man ska träffa ett par stycken.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer