Tvingade flickor att skicka nakenbilder – döms för grovt utnyttjande av barn

Uppdaterad
Publicerad

En ung man i övre tonåren tvingade flera yngre flickor att skicka nakenbilder på sig själva till honom på sociala medier. Han döms nu för bland annat fyra fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och våldtäkt. 

Enligt domen sökte den unge mannen upp flickorna på Instagram med förfrågan om att lägga till dem på chattjänsten Snapchat.

Därefter tvingade han flickorna, varav flera var under 15 år, att skicka nakenbilder på sig själva. Han hotade med att sprida bilderna om de inte gjorde som han sa. Örebro tingsrätt bedömer att tonåringen begick handlingarna med uppsåt eller åtminstone var oaktsam beträffande att flickornas var minderåriga.

Vid ett fall tvingade han en flicka att utföra en sexuell handling under ett pågående videosamtal. Tingsrätten bedömer därmed att han begått en våldtäkt mot flickan.

Totalt döms han för åtta olika brott som bland annat inkluderar fyra fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, ett fall av våldtäkt, olaga hot och utpressning.

Då han är under 18 blir straffpåföljden ungdomsvård i 11 månader. Han ska även betala skadestånd till offren. 

Han nekar till brott.

Ytterligare tre unga män döms i samma mål för andra brott med koppling till händelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.