Örebro tingsrätt. Foto: Johan Pisoni / SVT

Tvingade till sig sex på offentlig toalett – åtalas för sexuellt ofredande

Publicerad

En ung man i 20-års åldern har åtalats vid Örebro tingsrätt misstänkt för sexuellt ofredande. Mannen ska ha tvingat till sig sex från en ung tjej inne på en toalett i ett köpcentra i Örebro. Om brottet skett idag skulle mannen riskerat ett hårdare straff då det skulle rubricerats som våldtäkt.

Den nya samtyckeslagen trädde i kraft den första juli i år. Därmed kommer långt fler handlingar att klassas som våldtäkt istället för exempelvis sexuellt ofredande.

En ung man har nu åtalats misstänkt för ofredande efter att han tvingat till sig sex av en ung kvinna på en toalett på ett köpcentra i centrala Örebro.

– Numer skulle det klassas som våldtäkt. Tidigare krävdes våld eller hot om våld men med den nya samtyckeslagen så är det en annan bedömning, säger åklagare Louise Helleday.

Gärningen ska ha ägt rum i mitten av september förra året.

– Det är bara att konstatera att det är en stor skillnad straffrättsligt på den här typen av brott mellan den gamla och nya lagen.

Mannen medger delar av händelseförloppet men nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.