”Tycker det är ohederligt”

Uppdaterad
Publicerad

Vården är ett hett ämne inför söndagens val. Det fick vi prov på flera gånger i duellen mellan ordföranden i landstingsstyrelsen Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) och oppositionsrådet Ewa Sundkvist (KD) .

Bristen på personal har fått stora konsekvenser för flera patienter. Ewa Sundkvist (KD), oppositionsråd, var inte sen i duellen med att påpeka det som hon anser vara ett misslyckande av Socialdekomraterna.

– Örebro läns landsting har över 2.000 patienter som väntar på besök. Över 2.000 patienter som väntar på operation. Det är nästan så man skulle tro att köer är naturlag, säger Ewa Sundkvist (KD).

Val 2014 – Duellen

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), ordföranden i landstingsstyrelsen, höll med om köerna men efterlyste konkreta förslag från oppositionen.

– Vi har långa köer, det håller jag med om. Men det är viktigt att titta på vad är hälso-och sjukvården. Vad gör vi på våra sjukhus. Sen måste vi också syna vad är oppositionens recept, för inte ett enda konkret recept har kommit för att förändra sakens tillstånd, säger Forsberg-Fransson (S) och fortsätter:

– Om du Ewa ska styra hälsa-och sjukvården om jag förlorar valet på söndag då måste du ha en tanke på hur vi ska förbättra. Då kan det inte bara vara att du ska sälja ut sjukvården på sjukhusen.

Ewa Sundkvists replik lät inte vänta på sig:

– Jag har inte sagt en enda gång att vi ska sälja ut sjukhusen. Och det tycker jag är ohederligt av er socialdemokrater att ni säger att vi ska sälja sjukvården. Jag har aldrig sagt det. Däremot har vi kristdemokrater sagt att den privata vården är ett medel, aldrig ett mål i sig själv. Men när inte landstinget klarar då måste man kunna ta tillvara på de medlen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Duellen

Mer i ämnet