Foto: Jonas Ekströmer / TT

Undvik influensan – akta dig för köldknäppen

Uppdaterad
Publicerad

”Man blir inte sjuk av kyla utan av bakterier eller virus” brukar det heta. Men forskare har nu funnit ett samband mellan temperaturomslag och när influensan tar fart i vårt land.

Enligt resultatet går det i det närmaste att sätta kryss i almanackan för när den årliga influensan bryter ut på allvar.

Med hjälp av 20.000 virusprover – och väderstatistik – har forskare nu kartlagt hur temperaturer och influensautbrott hänger ihop på våra breddgrader.

– Blir det en kall vecka med en medeltemperatur under noll så dröjer det sedan enligt våra beräkningar cirka en vecka innan influensaepidemin kommer igång, säger Nicklas Sundell, forskare på Sahlgrenska akademin och infektionsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Underlättar för vaccinering

Hans Fredlund, smittskyddsläkare i Örebro län, konstaterar att det skulle underlätta hans arbete om forskningen stämmer.

– Då kan man ju verkligen tala om när det är bråttom att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Det här är ju också något som man har funderat över väldigt länge: hur det kommer sig att influensan kommer tidigt vissa år och senare andra år.

Hans Fredlund, smittskyddsläkare i Örebro. Foto: SVT

Fler virus väderkänsliga

Själv tror Hans Fredlund att det kan ligga något i att kallt väder startar influensavågen.

– Fast det har mer att göra med att man är inomhus och ”tätar” ihop oss så viruset kan spridas till fler, men det är som sagt min egen teori.

Den studie som nu presenteras visar att väderfaktorer inte bara har betydelse för säsongsinfluensan (Influensa A), utan också för ett par andra vanliga virus som orsakar luftvägsinfektioner såsom RS-virus och coronavirus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.