Jasmine Engman och Elvira Jansson har UF-företaget NormalUF tillsammans. Där arbetar de för att bryta tystnaden om psykisk ohälsa. Foto: Monika Bruhn/SVT

Här är företaget som vill motverka psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt mer populärt med ung företagsamhet i länet. Jasmine och Elvira driver företaget NormaltUF, där man trycker t-shirts med en speciell inriktning.

I gymnasieskolorna i Örebro län har antalet elever som driver UF-företag ökat med 30 procent de senaste fem åren. När Jasmine Engman och Elvira Jansson skulle välja affärsidé till sitt företag bestämde de sig för att arbeta för att bryta tystnaden om psykisk ohälsa genom att trycka budskap på t-shirts. Ett av trycken är Normalt.

– Vad är normalt i samhället? Hur mår man normalt? Vi valde också att kalla vårt företag NormaltUF för att väcka tankar, berättar Jasmine.

Jasmine Engman och Elvira Jansson har UF-företaget NormalUF tillsammans. Där arbetar de för att bryta tystnaden om psykisk ohälsa. Foto: Monika Bruhn/SVT

Får positiva reaktioner

De säljer sina tröjor till vänner och släktingar men också på marknader och i sin webbshop.

– Vi har fått underbara reaktioner. Folk är så tacksamma att vi som är unga vill kämpa för ett ämne som är så tabubelagt idag, berättar Jasemine.

Tio procent av vinsten på försäljningen skänker tjejerna till organisationen Tilia som arbetar för att få unga att våga öppna sig om sitt mående.

Får beröm

När de varit ute på marknader har även många äldre kommit fram och berömt deras initiativ.

– Det är kul att vi får så bra respons, menar Elvira. Man vill verkligen fortsätta.

I Örebro län driver 829 gymnasieelever 306 företag det här läsåret. Och bara de senaste fem åren har antalet elever som driver UF-företag ökat med 30 procent.

Ung företagsamhet

• Ung företagsamhet (UF) är en politiskt obunden ideell organisation.

• UF har utbildat gymnasieelever i företagande sedan 1980.

• Sedan 2010 finns UF även i grundskolan.

• Organisationen stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

Källa: ungforetagsamhet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.