Jana Hugsson, Benjamin Kadic, Sofia Danielson och Trang Hoang tror att samtyckeslagen är något som man hellre får information om i skolan än hemma hos sina föräldrar. Foto: SVT

Unga föredrar information i skolan framför sexprat med föräldrar: ”Ofta en stel konversation”

Uppdaterad
Publicerad

Vem är mest obekväm med att prata sex och frivillighet – barn eller deras föräldrar? När SVT frågar ungdomar om hur dom helst vill få information om den nya samtyckeslagen är inte målsmän första valet. Ändå är det till hushållen som myndigheterna hittills har riktat viktig information.

Det är inte bara unga som känner sig obekväma med att prata sex med sina föräldrar. Det omvända är minst lika vanligt konstaterar Sofia Danielsson.

– Det blir ofta en stel konversation och det blir väldigt lätt för föräldrar att tänka ”det här får mitt barn ta reda på på något annat sätt”.

Klassrummet går inte att lämna

Hon är en av fyra ungdomar i åldrarna 17-19 år som SVT har bett att gå igenom informationskampanjen ”Av fri vilja” som Brottsförebyggande satt ihop.

En del i kampanjen har varit att skicka ut en broschyr till målsmän till blivande 15-åringar för att de i sin tur ska prata med sina barn. Broschyren har kostat 600 000 kronor och gått ut till 115 000 hushåll.

– Det hade varit betydligt bättre att skicka ut den till ungdomsmottagningar och skolor istället, menar Jana Hugosson. Då kan man inte göra annat än att sitta i klassrummet och lyssna på läraren. Det går inte att gå därifrån.

Samtycke ett nytt begrepp

Men de gillar innehållet i kampanjen och utformningen, både på sajten frivilligtsex.se och i broschyren. Och de är ense om att det är viktigt att lära sig om lagen – framförallt när man är ung.

– ”Samtycke” är ju ett begrepp som inte vi heller har känt till tidigare, säger Trang Hoang. Nu när man pratar om det visar det sig att många kanske inser i efterhand att de gått med på saker som inte känts så bra – och att det inte heller är okej enligt lagen. Jag tror att nya lagen hjälper många att våga säga nej.

Lika viktigt för killar

Själva har de tagit till sig innehållet i den nya sexbrottslagstiftningen eller samtyckeslagen som den kallas på lite olika sätt.

– Vi hade juridik i skolan, säger Benjamin Kadic, och då diskuterade vi den. Sedan har vi pratat om den privat när en av mina kompisar blev anklagad för att ha tagit på en tjej fast hon inte ville. Det visade sig inte stämma men vi kom fram till att lagen faktiskt är lika viktig för killar som för tjejer. Båda måste vara tydliga med vad de vill och säga ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.