Foto: Axel Brantemo/SVT

Unga vill ta tillbaka sin stadsdel

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit oroligt på Väster i Örebro en längre tid, men en nystartad ungdomsförening försöker nu vända trenden. – Vi vill vara praktiska exempel på hur en god person är. Det är därför som vi engagerar oss för goda aktiviteter, säger Dan Hersan, en av initiativtagarna till For the People.

Ungdomsföreningen For the People utgår från Vivalla och består av sex personer med olika bakgrunder som tillsammans försöker göra något för sin stadsdel och för ungdomarna som bor där.

– Vi har mycket bollar i luften. Framför allt fokuserar vi på att ha ett brobyggande mellan innanför- och utanförskapet, men vi gör även kontinuerliga och tillfälliga aktiviteter för folket här, säger Dan Hersan.

Oro i västra Örebro

Siktar på att vara förebilder

Det var i februari i år som föreningen startade och flera av dem som engagerat sig har bakgrund från andra föreningar. I sommar har For the People till exempel arrangerat en fotbollscup i Oxhagen och en festival i Vivalla.

Föreningen har som mål att vara goda förebilder för dem yngre i de stadsdelar som de verkar i.

– Det finns två steg i att göra något gott. Först att identifiera att det verkligen är något gott och sedan faktiskt omsätta det i praktiken, annars blir det lite dubbelmoral, säger Dan Hersan.

Vill göra gott för småsyskonen

Khalid Mohammed är ytterligare en av ungdomarna i föreningen. Han säger att en stor anledning till att de engagerade sig är att de själva har småsyskon i området.

– Vi har småsyskon som bor kvar i Vivalla och vi vill inte att de ska behöva se dåliga saker i området. Vi vill finnas där för dem tidigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i västra Örebro

Mer i ämnet