Här är några elevers bidrag till tävlingen. Foto: SVT

Ungdomar hjälper forskare – kan leda till Nobelprisutdelning

Uppdaterad
Publicerad

Vad vet ungdomar om hälsosam mat? Det är ämnet för årets Forskarhjälpen 2019. Klass 8C från Mellringeskolan i Örebro är en av klasserna som hjälper forskare att ta reda på det.

Att delta i ett riktigt forskningsprojekt är något som högstadieelever i Mellringeskolan provar på. Klass 8 C är en av cirka 25 klasser som deltar i Nobel Prize Museums elevprojekt Forskarhjälpen 2019. De har undersökt 14-15 åringars kunskap om och inställning till hälsosam mat tillsammans med två forskare från Göteborg.  Årets tema är Fullkornsjakten.

– Forskarna i år vill ha hjälp med att ta reda på vad ungdomarna äter, vad de har för attityd till fullkorn och socker och vad man kan göra för att ungdomarna ska äta bättre, berättar Ann-Sofi Arnström, NO-lärare som anmälde klassen till forskningsprojektet.

8C i Mellringeskolan i sluttampen på Fullkornsjakten. Ett forskningsprojekt de gör tillsammans med 24 andra skolor och två forskare. Foto: Monika Bruhn/SVT

Studieobjekt och medforskare

Det hela går ut på att ungdomarna både deltar med att svara på en enkät, testa olika fullkornsbröd och socker och sedan sammanställa och analysera all data tillsammans med forskarna.

I Mellringeklassen jobbar man två och två och väljer ut och sammanställer sina data på en affisch. Efter omröstning får de som gjort den bästa affischen åka till Stockholm och presentera sitt arbete. Där kommer det delas ut olika priser. De som gör den bästa presentationen av sitt arbete bjuds in till Nobelprisutdelningen.

Evelina Edvärn och Henning Köhler jobbar tillsammans med affischen som tar upp att ungdomar äter för mycket socker. Foto: Monika Bruhn/SVT

Riktig forskning

– Det är kul att delta i den här typen av projekt just för att det blir på riktigt, tycker Henning Köhler. Men det är jobbigt. Det svåraste var att välj vad som skulle vara med för vi har så mycket fakta och att välja rätt saker som är intressant.

– Det är väldigt intressant för man får vara med i något som gör skillnad och hjälpa forskarna att utveckla ett bättre samhälle, menar Evelina Edvärn.

Forskarna är Karin Jonsson, Postdoktor Chalmers tekniska högskola och Christel Larsson, professor Göteborg universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.