Unik satsning på SM-veckan i Örebro

Uppdaterad
Publicerad
SM-veckan i Örebro ska bli den mest tillgängliga någonsin, menar arrangörerna. Detta genom bland annat handikappanpassning och att man för första gången ordnar teckenspråkiga sportkommentatorer till skidtävlingarna.

Den största satsningen har man gjort kring målgruppen döva och hörselskadade. På Våghustorget i Örebro kommer man till exempel att kunna se skidtävlingarna kommenteras på teckenspråk nästa helg, och man kommer även kunna ta del av det live via SM-veckans hemsida – något som aldrig har gjorts förut.

Spännande projekt

Sportkommentatorerna, som själva är döva, tycker att det är ett mycket spännande projekt.

– Det är kul att få göra det här för vår målgrupp. Att även vi får en chans att hänga med på bästa sätt under SM-veckan, och att det inte bara är textat. Ibland är ju texten fördröjd eller försvinner så det är inte alltid optimalt, säger Kristian Obbarius, sportkommentator.

Av 26 SM nästa vecka är det bara två, längd och sprint, som kommer att kommenteras på det här sättet, men på flera av arenorna kommer teckenspråkstolkar från Fellingsbro folkhögskola att finnas på plats som värdar.

Ytor för rullstolsburna

Man har även avsatt ytor för rullstolsburna både utomhus och inne i ett mattält i Ånnaboda.

På SM-veckans hemsida kan man läsa om de olika arenornas handikappanpassningar för att ta reda på om det till exempel finns hörselslingor eller parkeringsplats och toaletter för rörelsenedsatta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SM-veckan Örebro 2015

Mer i ämnet