Foto: Johannes Weckström /SVT

Universitetet stänger av olämplig läkarstudent – tog kontakt med minderåriga patienter

Uppdaterad
Publicerad

En läkarstudent vid Örebro universitet tog kontakt med underåriga patienter på sociala medier medan han gjorde sin praktik. Han har stängts av från sina studier i en termin, men nu höjs röster som menar att det inte är tillräckligt.

Den manliga läkarstudenten är betydligt äldre än de två underåriga patienterna som han kontaktat via sociala medier. En av dem var 14 år när läkarstudenten tog kontakt.

I utdrag från konversationerna på sociala medier framgår det att att läkarstudenten skrivit ”du är fruktansvärt söt” och frågat ”gillar du äldre killar?”. Han har också ljugit om sin ålder och sagt att han är något yngre än vad han egentligen är, skickat bild på sig själv, samt kommenterat patientens utseende.

Brutit mot etiska fundament

Studenten erkänner helt det inträffade för Örebro universitets disciplinnämnd och tycker själv att han betett sig oacceptabelt. Universitetet anser att han brutit mot etiska fundament då han i sin yrkesroll utnyttjat kunskap om sårbara patienter. 

– Det här störde också tilltron till vårt utbildningssytem, om studenter beter sig på det sättet, säger Johan Schnürer, rektor och ordförande i disciplinnämnden.

Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att det inte finns någon tvekan om att läkarstudenten genom sitt agerande struntat i de regler och förhållningssätt som gäller vid universitetet och under praktik, och stänger därför av honom i ett halvår. Det är den allra strängaste åtgärden som disciplinnämnden har rätt att vidta.

Läkare och studenter vill se hårdare straff

800 läkare och studenter har i ett öppet brev till Örebro universitet skrivit att universitetet borde ta ställning till studentens lämplighet som framtida läkare och att en termins avstängning inte räcker, skriver Läkartidningen.

Högskolans avskiljandenämnd kan besluta om att en student helt ska avskiljas från sin utbildning, men då krävs det att studenten har en psykisk störning, missbruksproblem eller är dömd för allvarlig brottslighet. Det sistnämnda gäller brott som ger minst ett år i fängelse.

Den aktuella läkarstudentens handlingar har polisanmälts, men utredningen har sedan lagts ner. Därför finns det inget underlag för Högskolans avskiljandenämnd att ta ställning till.

Vill ge avskiljandenämnden mer befogenheter

Rektor Johan Schnürer håller med om att det idag inte finns tillräckliga åtgärder för att kunna hantera de studenter som uppträder olämpligt, och ser gärna att högskolans avskiljandenämnd får mer befogenheter.

– Det kan finnas en poäng i att det är en organisation som inte finns vid det egna universitetet som handhar detta, ur rättssäkerhetssynpunkt. Men den skulle behöva kunna agera tidigare än vad den gör idag, det är jag helt övertygad om, säger Johan Schnürer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.