I klippet berättar Greger Andersson, prefekt vid Örebro universitet, om hur coronapandemin påverkat lärarstudenternas lärarpraktik. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT /Jonas Ekströmer /TT

Universitetsbeslut: Platsgaranti för lärarstudenter trots missade poäng

Uppdaterad
Publicerad

När beskedet om att gymnasieskolorna gick över till distansundervisning kom var hundratals lärarstudenter på väg ut eller ute på praktik på länets skolor. Det här skapade osäkerhet om skolorna skulle ta emot praktikanterna och om de i sin tur skulle uppnå målen med utbildningen.

Oron gällde bland annat hur lärarstudenterna skulle kunna uppnå kursmål  som hanterar kontakter med föräldrar och att de ska finnas i klassrummet.

– Vi tittade på om kursmålen kunde uppfyllas på något att sätt men eftersom de mottagande skolorna har anpassat sig så har inte det här blivit ett stort problem, säger Greger Andersson, prefekt vid instutitionen för humaniora, utbildnings – och samhällsvetenskap vid Örebro universitet.

Coronaviruset i Örebro län

Ändring av platsgarantin

Instutitionen fattade också ett tillfälligt beslut om att de studenter som av någon anledning inte kunde ta alla poäng under vårterminen på grund av coronasituationen fortsatt skulle garanteras en plats i programmet till hösten.

– Vi var rädda för att vi skulle få fler svårigheter än vad vi till slut fick. För det visade sig att personalen här, studenter och mottagande skolor ställde upp väldigt bra, säger Greger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet