• Tekniskt meddelande:

    Pga tekniska problem går vissa sändningar just nu inte att starta i SVT Play och på svt.se. Vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

Foto: TT

Häng med på ballongflygning

Publicerad

På onsdagen gick första starten i Nordiska mästerskapen i ballongflygning i Örebro. Lag både från Norden och USA deltar. Och det är termiken som bestämmer när man kan flyga.

– På grund av termiken, den varma luft som stiger uppåt, som är mycket mer påtaglig under dagen och stör flygningen, flyger vi tidig morgon och på kvällen innan solen går ner, berättar arrangören Daniel Sjökvist.

Tävlingen har lockat 13 tävlande piloter med sina lag och deltagarna kommer från de nordiska länderna samt USA. Det finns även lag som flyger men utanför själva tävligen.

– Det är lite som orientering. Det är en navigationssport där vi ska flyga så nära vissa mål som möjligt, berättar piloten Johan Söderblom.

Navigationssport

Ballongen går inte att styra annat än i höjdled och bärs fram av vindar.

– Men vindarna blåser olika på olika höjder så det gäller att ha både timing, tur och erfarenhet för att hitta rätt, säger Johan Söderblom.

Även om USA inte ligger i Norden har de ändå lag med och tävlar. Efter första flygningen har ett lag från USA tagit täten, tätt följd av ett svenskt lag.

Tävlingen pågår till och med lördag med flygning morgon och kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer