Klart: Intervallen för dos tre sänks

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten meddelar nu att vaccinationsintervallen mellan dos två och dos tre kortas från sex till fem månader.

– Syftet med det kortare tidsintervallet är att fler ska kunna vaccineras tidigare. Regionerna ska inte behöva stå med outnyttjad kapacitet, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog, enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer 50 år och äldre samt personer i riskgrupper i åldern 18–49 år prioriteras först, när dosintervallet nu kortas.

Coronaviruset i Örebro län

Region Örebro län är förberedda

Region Örebro län har en plan för hur man ska agera när intervallet sänks, det berättade regionens vaccinationssamordnare strax innan beskedet kom.

– Det är inte otänkbart att ett sådant besked kommer och vi har planerat för olika scenarion, säger Stellan Johansson.

Hur ser det ut med kapaciteten att kunna ge dos tre med kortare intervall?

– Självklart kommer vi inte hinna vaccinera alla på en vecka, men på några veckor skulle vi kunna vara ikapp, säger Stellan Johansson.

I klippet berättar smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet