Nora kommun uppmanar vårdnadshavare att hålla barnen hemma från fritids på Järntorgsskolan och Ås skola under sportlovet för att minimera smittspridningen av covid -19. Foto: Nora kommun /SVT

Uppmanas ordna alternativ till fritids under sportlovet

Uppdaterad
Publicerad

Nora kommun uppmanar vårdnadshavare till barn på Järntorgsskolan och Ås skola att ombesörja fritidsaktiviteter på annat sätt än att låta barnen gå på fritids under sportlovet. Anledningen är att både personal och elever på skolorna är smittade av covid -19.

På Ås skola var det på måndagen totalt nio personer, både personal och elever, som konstaterats smittade av Covid 19. Motsvarande siffra på Jäntorgsskolan var sex personer. Kommunen har därför gått ut med en uppmaning till vårdnadshavare att så långt det är möjligt själva ordna med omsorg för barnen under sportlovet, när skolorna håller stängt.

– Grunden till det här är att Nora kommun just nu har en hög smittpridning. På Ås skola vidtar vi den här åtgärden på rekommendation av smittskyddet och för Järntorgsskolan är det kommunen själva som fattat beslutet. Det är inte så stor smittspridning på skolorna, men vi försöker bidra på alla sätt för att inte öka smittspridningen på det stora hela, säger Karin Björkman, tf skolchef i kommunen.

Högst smittspridning i länet

Enligt de senaste siffrorna ligger Nora högst bland länets kommuner när det gäller antal fall (3,83) per tusen invånare under de senaste sju dagarna. De flesta vårdnadshavare som kontaktats på skolan i Ås har kunnat ordna med annan omsorg under veckan.

– Järntorgsskolan hade 40 elever anmälda till fritidsverksamheten under sportlovet. Där har vi inte fått svar ännu på hur många som kan ordna omsorg på annat sätt. Vid Ås hade vi 32 elever anmälda och det har löst sig för 30 av dem, vilket visar vilket ansvar medborgarna tar i det här, säger Karin Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.