AnnaMaj Björk (KD) som är ordförande i socialnämnden, berättar om situationen inom hemvården. Foto: TT/Rolf Larsson

Ansträngt personalläge i hemtjänsten i Askersund – men KD-politikern oroas inte av coronasmittan

Uppdaterad
Publicerad

Under fjorton dagar möter personer som har hemtjänst i Askersund i genomsnitt 23 stycken olika personal. Det är näst mest bland Sveriges kommuner.

– Jag tror inte att det är ett problem med den höga personalomsättningen för hemtjänsten trots att de äldre tillhör riskgruppen för coronasmitta, säger AnnaMaj Björk (KD) som är ordförande i socialnämnden.

Enligt AnnaMaj Björk gäller det för all personal att hålla sig till några förhållningsregler för att coronasmittan inte ska spridas genom personalen till äldre som har hemtjänst.

– Det är noga att personalen inte tar i hand och håller avståndet och inte kramas för mycket. Vi är vana sedan vinterkräksjukan grasserar så jag tror inte att corona ska innebära några extra problem, säger hon.

Coronaviruset i Örebro län

Problem i hela Sverige

Problemen med att hitta personal till hemtjänsten är inget nytt för Askersund.

– Vi har länge haft stor omsättning på personal. Askersund är en kommun med långa avstånd och det kan gå åt två personal fyra, fem gånger per dag till en brukare. Tyvärr fattas det ofta personal. Men jag tror inte det är extra svårt att få personal till just Askersund utan problemet är lika över hela Sverige, säger AnnaMaj Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet