Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna, Örjan och Karin är alla glada över att USÖ utnämnts till Sveriges bästa universitetssjukhus 2018. Foto: Kristofer Ström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

USÖ bästa universitetssjukhuset i landet – ”Känns jätteroligt”

Publicerad

Toppbetyg på bland annat medicinsk kvalitet och överbeläggningar, och en rejäl förbättring inom bland annat väntetider i cancersjukvården ger USÖ förstaplatsen när tidningen Dagens Medicin utser Bästa universitetssjukhus 2018.

Det är första gången USÖ får den här utmärkelsen, även om sjukhuset enligt Dagens Medicin legat bra till i flera kategorier tidigare, och är i år bäst på bland annat medicinsk kvalitet och på att hantera överbeläggningar.

”Känns jätteroligt”

Bakom årets seger ligger bland annat kortade väntetider i cancervården och en topplacering i kategorin hjärtkirurgi. Sjukhuset utmärker sig också inom intensivvård, kärlkirurgi, njursvikt och gynekologisk kirurgi.

–  Det känns jätteroligt, vi har ju vetat om att vår tillgänglighet måste bli bättre, och det är roligt nu att arbetet vi lagt ner på det kommer fram i siffrorna, säger Lars Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Örebro län till SVT Nyheter Örebro, och fortsätter:

– Det är kul att det minsta universitetssjukhuset också är det bästa.

Bäst av sju

Totalt tittar tidningen på 176 indikatorer och över 10 700 insamlade uppgifter om 61 akutsjukhus när de utser Årets sjukhus 2018. Förutom Årets universitetssjukhus utses Årets mellanstora sjukhus och Årets mindre sjukhus.

I Sverige finns sju universitetssjukhus, varav USÖ är ett.

Tidningen Dagens Medicins motivering:

Visa

Universitetssjukhuset Örebro utnämns för första gången till Sveriges bästa universitetssjukhus.  Sjukhuset är bäst i sin grupp inom både medicinsk kvalitet och överbeläggningar/vårdplatsläge samt har topp tre-resultat även i tillgänglighet,  ekonomi, patientenkäter och trycksår. Inom den kategori Dagens Medicin ger störst tyngd – den medicinska kvaliteten – utmärker sig Universitetssjukhuset Örebro inom intensivvård, kärlkirurgi och njursvikt. Sjukhuset placerar sig i toppskiktet även inom gynekologisk kirurgi och hjärtsjukvård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer