Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av fördelarna med den nya metoden är att man slipper söva patienter i onödan, menar kirurgen Daniel Reiser. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

USÖ först i världen med ny nanoteknik – ”mer patientsäkert”

Uppdaterad
Publicerad

På handkirurgmottagningen på Universitetssjukhuset Örebro är man först ut i världen med att använda sig av en ny nanokamera för att diagnostisera ligamentskador i handen.

Den nya tekniken på USÖ är banbrytande på flera sätt, menar Daniel Reiser, överläkare inom ortopedi och handkirurgi.

– Jag tror att det här är framtiden. Man vill inte längre skära i människor om man bara kan sticka genom huden istället, säger han.

Den nya nanokameran sitter på en nålspets som endast är 1,9 mm i diameter. Inuti nålen ryms även en ljuskälla och en kanal som används för att spruta in vätskor.

Enligt Daniel Reiser på USÖ har den nya kameran många fördelar, jämfört med de kameror som tidigare använts vid artroskopi (titthålsoperationer).

I det lilla röret, endast 1,9 mm tjockt, ryms kamera, belysning och en spolkanal. Kameran är en engångsprodukt. Fördelarna jämfört med en magnetkamera- och traditionell artroskopiundersökning är flera, enligt Daniel Reiser. Foto: Johannes Weckström /SVT

– Tidigare har man använt kameror med större glasobjektiv. Problemet med det är att glas är bräckligt, du kan inte göra glaset hur tunt som helst. Därför krävdes det alltid en lite större operation när man skulle titta in i leder. Den här nya tekniken är mycket mindre komplicerad och mer effektiv.

Mer patientsäkerhet

Men det finns även andra vinster med den nya metoden som nu används på Universitetssjukhuset Örebro.

– Vi slipper söva patienter i onödan eftersom de allra flesta patienter som kommer hit inte behöver göra en större operation efteråt. På så sätt blir det också mer patientsäkert.

Kan få fler användningsområden

I nuläget används kameran enbart för att diagnostisera ligamentskador i handleden. Daniel Reiser är dock övertygad om att nanotekniken kommer att få stor spridning i framtiden.

– Till exempel kommer våra ortopedkollegor att börja med det här för att lokalisera ligamentskador i fotleder. Och man kan även använda tekniken vid diagnos av axelskador. Så jag tror absolut att den här metoden kommer att sprida sig och inte bara begränsas till handkirurgi.

Starta klippet för att höra Daniel Reiser berätta mer om den nya nanokameran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.