Utbytesstudenterna som väljer Örebro – eftersom det är exotiskt

Uppdaterad
Publicerad

En fryser, en längtar hem och en har redan fått kläm på det viktigaste en student bör känna till – nämligen fika. SVT Örebro har träffat några av alla utbytesstudenter som nu gör sig hemmastadda på Universitetet.

I höst valde 148 internationella studenter att plugga vid Örebro universitet. Det är nästan femtio fler än förra året. Allra vanligast är kurser inom företagsekonomi och jämställdhet.

– Man väljer Örebro av olika anledningar, säger Sandra Eriksson, internationell studentassistent på Örebro universitet. Det beror på vilka avtal Örebro universitet har med andra universitet. De som kommer lång ifrån väljer Sverige för att det är exotiskt och annorlunda. De som är lite närmare, väljer Sverige för att den är familjärt.

TV: Se ett längre inslag med utbytesstudenterna

Hör ”fika” hela tiden

Första tiden på universitetet ägnas åt introduktion. Välkomstprogrammet ger nya studenter grundinformation om kulturella företeelser, sociala koder och vad som gäller i Sverige. Fika verkar vara den första ordet man får höra och lära sig i Sverige.

Ina Lopez från Spanien önskar sig en halsduk i den svenska "sommaren".

– Vi hör det här ordet hela tiden, säger Ina Lopez, som ska studera juridik under höstterminen.

Ina kommer från Spaniens huvudstad och uppskattar Sveriges fina natur och lugnet, som är sällsynt i Madrid. Hon valde Örebro just av den anledningen. Det enda hon inte riktigt räknat med är de kalla vindarna.

– Jag fryser, mina händer fryser. Jag behöver en halsduk. I Spanien idag är förmodligen 40 grader varmt och här är det knappt 10. Det är verkligen skillnad, säger Ina.

Längtar hem

Thomas Gnigler, Österrike, tycker att det pratas om "fika" hela tiden.

Många utbytesstudenter upplever också svenskt vardagsliv som väldigt exotiskt.

– Ni betalar överallt med kreditkort och ingen här har kontanter. Det är märkligt i början men nu är det okej, säger Thomas Gnigler från Österrike.

De flesta ska stanna i Örebro en eller två terminer. Men redan nu känner några av de hemlängtan. Så är det med Andrew Harris från England, som ska plugga kemi på universitetet.

Andrew Harris från England saknar mammas mat, annars är det bra.

-Jag saknar min mammas mat. Men annars är vi så välkomna här så jag känner mig väldigt nöjd, säger Andrew.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.