Hör tf anstaltschef berätta om den förändrade semestern för de anställda på Kumla. Foto: Malin Gotlin / SVT

Utdragen semester för kriminalvårdsanställda

Publicerad

Semesterperioden för de 450 anställda på Kumlaanstalten blir annorlunda i år. Den sträcker sig nämligen från första juni och in i september. Orsaken är inte oväntad – coronapandemin.

Ledningen för Kumlaanstalten vill att det ska finnas erfaren personal på plats i sommar och i år måste man förhålla sig till coronapandemin.

– Vi har valt att inte bevilja några längre semestrar den här sommaren och vi använder större delen av sommaren för att säkra kompetensen, säger Magnus Östlund tillförordnad anstaltschef på Kumla.

Coronaviruset i Örebro län
Magnus Östlund, tf anstaltschef Kumla. Foto: Malin Gotlin / SVT

Det var tidigare i våras som ledningen gick ut till de anställda och informerade om att sommaren inte skulle bli som vanligt. Man bad om semesterönskemål som vanligt, men också om förslag på hur sommaren bäst skulle lösas.

– Vi fick in 70 förslag på lösningar, det handlade om att man kunde använda en större del av sommaren och en bit in i september istället för att ha den koncentrerad åtta veckor på sommaren, som vi brukar. Det är förflyttningar och uppoffringar från personalen och jag är jätteglad för det, säger Magnus Östlund.

Flyttad semester

Semesterperioden för personalen börjar redan den första juni och sträcker sig alltså in i september i år. Och en flyttad semestervecka kompenseras med 2000 kronor.

– Vi har inte använt ersättning tidigare och det här är ett centralt förhandlat beslut inom Kriminalvården och nivån inget jag kan påverka, säger Magnus Östlund.

– Om man hade haft en högre ersättning så hade nog fler flyttat sin semester frivilligt, säger Thomas Hagsten, klubbordförande för Seko på anstalten i Kumla. 

Enligt Thomas Hagsten har ett 60-tal medlemmar flyttat sin semester i olika stor omfattning, allt från en vecka till fyra. Några är medlemmar är missnöjda över situationen, men majoriteten har förståelse.

– Sommarsemestern är en viktig period, det är då man har chans att vara med familj och vänner, men nu ser situationen annorlunda ut. Det här är en stor arbetsplats med den högsta säkerhetsklassen och det måste finnas erfaren personal på plats. Det finns förståelse för det, säger Thomas Hagsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet