Tidigare ansvarige utgivaren för en nazistsajt överklagar sitt fängelsestraff till hovrätten Foto: TT/SVT

Utgivare för nazistsajt överklagar fängelsedomen – vill slippa fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare ansvarige utgivaren för en nazistsajt överklagar sitt fängelsestraff till hovrätten. I sin överklagan hävdar de att straffet inte borde bli fängelse.

Det var i november i år som den tidigare ansvarige utgivaren för en nazistisk nättidning dömdes till fyra månaders fängelse för publiceringen av två artiklar. En handlade om terrordådet på Nya Zeeland, med utdrag från gärningsmannens manifest och en länk till gärningsmannens film av attacken. Den andra artikeln innehöll kränkande beskrivningar av homosexuella.

Den dömda mannen begär, genom sin advokat, i överklagan att hovrätten ändrar tingsrättens dom och frikänner honom. Eller åtminstone mildrar straffet, han uppger bland annat att han kan tänka sig samhällstjänst. De skriver i överklagan att: ”Under alla förhållanden ska därför påföljden bestämmas till en icke frihetsberövande påföljd”.

Försvaret ifrågasätter nämligen tingsrättens beslut om att det inte var aktuellt med något annat straff än fängelse. De menar att varken straffvärdet eller artvärdet talar för att påföljden ska bli fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.