Foto: Arkivbild

Utpekad universitetschef har utretts tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Åtgärder har vidtagits tidigare mot den person i ledande ställning vid Örebro universitet som nu pekas ut i ett anonymt brev, misstänkt för att ha trakasserat, kränkt och hotat medarbetare.

”Vår tystnad har nått vägs ände.”

Så avslutas det anonyma brev som pekar ut flera universitetsanställda, men främst en person i ledande ställning, alla vid samma institution vid Örebro universitet. I brevet hävdar flera personer att trakasserier, kränkningar, hot, mobbning och grovt förtal förekommit under flera år.

Två år sedan

Nu visar det sig att det redan tidigare vidtagits olika åtgärder mot personen i ledande ställning. Då handlade det om en längre process, som avslutades för två år sedan. Den innehöll bland annat samtal, omplacering och byte av arbetsuppgifter, enligt personalchef Therese Deutsch.

– Om det är nya händelser som pågår just nu är det allvarligt. Det kan vara gamla som dras upp igen. Det som står i brevet är absolut inte acceptabelt. Om det stämmer är det inget som ska finnas på universitetet. Nu avvaktar vi vad kartläggningen ger, säger personalchefen.

Ledning garant

En arbetsmiljökartläggning har startat. Den genomförs av företagshälsovården. Therese Deutsch står som garant för att universitetet tar ansvar för resultatet. Under ett första möte har man gått igenom hur kartläggningen ska göras. På måndag ska information och genomgång ske med den berörda enheten, alltså även med de utpekade personerna.

Är någon avstängd i väntan på kartläggningen?

– Nej. Så länge kartläggningen pågår finns inte några sådana planer, säger Therese Deutsch.

Exakt hur kartläggningen ska göras är oklart, men det kan handla om enkäter och intervjuer. Prio ett är enligt universitetet att den genomförs fort, men rättssäkert. Troligen dröjer det till i början av januari innan arbetet startar på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.