Adress- och gatukalender inspiration till utställning på Kumla bibliotek Foto: Monika Bruhn/SVT

Tiden då alla hade titel – utställning om Kumla anno 1938

Uppdaterad
Publicerad

En adress- och gatukalender från 1938 är anledningen till den utställning på Kumla bibliotek man kan se nu. Utställningen är ett tidsdokument som bland annat visar förändring av orten.

Innehållet i den adress- och gatukalender Lilian Edström, kulturintendent på kultur- och fritidsförvaltningen i Kumla, kom över för några år sedan förmedlar ett tidsdokument över tätorten Kumla. I kalendern som är från1938 kan man se invånare och deras yrken, företag som var aktiva och även förstå att Kumla var en plats i förändring. Gatunamn hade börjat införas och ersatte fastighetsbeteckningar.

Konstapel skapade kalendern

Det var en överkonstapel Sven Rosby som sammanställde kalendern men Lilian Edström vet inte varför det var just han som gjorde det.

– Han kanske tyckte att det fanns ett behov för att visa att man gått från fastighetsbeteckning till gatunamn eller kanske han fick i uppdrag att göra detta. Jag har inte lyckats få reda på det än men kanske någon som kommer hit och tittar kan berätta för mig.

Utställningen är kompletterad med kartor och foton för att visa på hur det såg ut under 30-talet och tidigare.

Barndomsminnen

En av besökarna, Siv Olsén, född och uppvuxen i Kumla tyckte det var fantastiskt roligt med utställningen.

– En del av annonserna och några namn känner jag igen sedan jag var barn, berättar Siv.

Siv Olsén uppskattade utställningen i Kumla bibliotek som kulturindentent Lilian Edström skapat. Foto: Monika Bruhn/SVT

Utställningen finns på Kumla bibliotek och är öppen till 10 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.