Muris Beslagic (S) stänger dörren för vänsterpartiet och Peter Pedersen. Foto: SVT

Ett av landets största V-fästen kan falla – S öppnar dörren för alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Ett av vänsterpartiets största fästen i Sverige ser ut att tappa inflytande efter åtta år vid makten i Degerfors. Nu har socialdemokraterna stängt dörren för samtal med partiet. Nu öppnar partiet istället dörren för ett samarbete med alliansen.
– Vi är överens i många sakfrågor, säger oppositionsrådet Muris Beslagic (S).

Efter årets val stod det klart att Socialdemokraterna blivit vågmästare i Degerfors. Förra veckan berättade SVT Nyheter Örebro om det vägval partiet står inför. Huvudalternativen har stått mellan att samarbeta med Vänsterpartiet eller Alliansen. Ett tredje val har varit att gå in i opposition.

I samband med ett medlemsmöte i går kväll fick medlemmarna bestämma kurs för framtida styret.

– Vi har bestämt oss för att inte fortsätta föra samtal med vänsterpartiet. Nu på morgonen har jag haft möte med vänsterpartiet och meddelat det, berättar Muris Baslagic (S).

Ser goda möjligheter

Med 11 av 31 mandat är vänsterpartiet fortsatt största parti i Degerfors. Socialdemokraterna har 9 mandat idag och får tillsammans med de fyra allianspartierna 16 mandat, vilket precis räcker för att ta över makten.

– Nu står vi inför två alternativ. Antingen styra med alliansen eller gå i opposition. Vi har haft konstruktiva och bra dialoger med alliansen. Vi befinner oss i ett intressant läge för Degerfors och hoppas hitta vägar framåt att styra tillsammans med alliansen, säger Muris Baslagic.

Enligt socialdemokraternas oppositonsråd finns det goda möjligheter att kunna komma överens.

– Vi är överens i många sakfrågor som vi vill driva. Degerfors står inför stora ekonomiska och organisatoriska utmaningar. Då behövs ett nytt styre, säger Baslagic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet