Foto: Johannes Weckström.

VA-chefen: ”Hoppas det hjälper”

Uppdaterad
Publicerad

Idag tog både Kumla och Hallsbergs kommuner beslut om att införa bevattningsbeslut. Anledningen är mycket låga vattennivåer i sjön Tisaren. På en presskonferens tidigare under dagen berättade Kumlas VA-ansvarige Marcel Minnegal om beslutet.

Efter en tid av sjunkande vattennivåer i sjön Tisaren har nu nivåen blivit kritiskt låg. Därför valde kommunerna att införa ett bevattningsförbud.

– Det är enbart förbud mot att vattna med slang, man får fortfarande vattna med kanna. Det är inget förbud att fylla poolen. Men det gör ju inget att inte göra det. Allt vatten vi sparar i sjön kan vi använda senare, säger Marcel Minnegal, VA-chef vid Kumla kommun.

Hoppas på regn

Förhoppningen är att det nya bevattningsförbudet ska räcka för att hålla nivåerna i Tisarna på en stabil nivå.

– Vi har inte sagt något om vilka andra åtgärder som kan bli aktuella. Men det kan komma, det får vi se. Vi hoppas att det här ska hjälpa och att det börjar regna. Börjar det inte regna kommer vi att få problem. Vi har inte mer vatten än det som finns i sjön, säger Marcel Minnegal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.