Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fathia Mountagui och Helena Sturve berättar om deras arbete på regionen och varför de tror att socioekonomiskt utsatta områden hamnat efter. Foto: Svt / Helena Yohannes MagnussonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vaccinationstäckning ökar i Vivalla men yngre avstår: ”De förstår inte”

Uppdaterad
Publicerad

Nationellt sett är det tydligt att vaccinationstäckningen bland socioekonomiskt utsatta områden är lägre än övriga stadsdelar och Örebro är inget undantag. Vivalla har fortfarande länets lägsta siffror, i genomsnitt är 55 procent fullvaccinerade, men ser man till Vivallaborna som är över 50 år är täckningsgraden 85 procent.

Flerspråkiga hälsoskommunikatörer, dialogmöten och frivilliga ambassadörer är några av de insatser som Region Örebro län har gjort i syfte att sprida kunskapen om corona. I Vivalla, där täckningsgraden är som lägst, hade vaccineringen ökat mellan 15 och 21 procent i olika delar av Vivalla – från 3 september till 23 november, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Bra siffror bland äldre

Helena Sturve, projektsamordnare på staben för hållbar utveckling Region Örebro län, menar att informationsarbetet har gett goda resultat men understryker tidsaspekten.

– Det här är ett arbete som tar tid, det är ingenting man ändrar på under några veckor. Vi ser att vi måste fortsätta finnas  på plats och jobba och skapa tillit.

Fathia Mountagui, hälsokommunikatör Region Örebro län, har arbetet i Vivalla under pandemin med att sprida kunskap och uppmärksamma desinformation.

Hon berättar att mycket av den oron hon bemötte tidigt under pandemin, främst av utlandsfödda, grundade sig i att många tog del av en stor variation av svenska och internationella nyheter – där informationen varierade mycket. Då arbetade Fathia mycket med att sprida vetenskapliga fakta.

– Nu så får vi inte så mycket frågor om oro, bland de äldre i alla fall. Man märker att de har tagit åt sig, säger Fathia Mountagui och berättar att hennes arbete numera till stor del handlar om att hjälpa till att boka vaccinationstider snarare än att informera.

Yngre avstår

Istället är det nu yngre som drar ner statistiken. Enligt Region Örebro läns statistik från 18 november var 84,9 procent av befolkningen som är över 50 år i Vivalla fullvaccinerade, vilket är anmärkningsvärt med tanke på täckningsgraden sett över hela Vivalla.

Fathia Mountagui menar att detta beror på en känsla av oövervinnlighet bland yngre.

– De tycker själva att de har så bra immunförsvar, ”jag är ung och frisk”, de förstår inte. Men vi försöker förklara för dem att det finns andra anledningar till att vaccinera sig. Exempelvis för ens föräldrar, farföräldrar eller för samhället. Så vi kan börja leva som vanligt, säger Fathia Mountagui.

Starta klippet för att höra Fathia och Helena berätta mer om varför man tror socioekonomiskt utsatta områden ligger efter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet