Linda Rosendal och Alice Hollingworth Foto: Anders Nord / SVT

Vad är hard femme och butch – ny tv-serie ger svaret

Uppdaterad
Publicerad

”Tack Gud jag är homo” är rubriken på en programserie i åtta delar som visas i Utbildningsradion där två tjejer åker på en roadtrip genom Sverige för att kolla hur det är att vara gay ute i landet. Serien är tänkt att både vara underhållande och samtidigt slå hål på fördomar om homosexuella.

Det är Alice Hollingworth som växte upp i Örebro och Linda Rosendal som står bakom serien.

– Det är inte en serie för homosexuella i första hand utan nästan mer för hetrosexuella, en serie för alla egentligen och att man kan lära sig någonting och skratta väldigt mycket, säger Linda.

Ny ”flatskala”

Under tio års tid som lesbiska har Alice och Linda utvecklat en flatskala som succesivt har växt fram. Skalan är indelad i flera steg där ena ytterligheten är hard femme och går sen i steg till hard butch. Den som är hard femme klär sig i spetstrosor och lockar håret och butchen har tatueringar, snusar och har kepsen bakofram.

Nytt tema i varje program

Varje avsnitt har ett tydligt tema som ”mamma mamma barn”, ”vad är en gaydar” och ”kan två tjejiga tjejer vara ihop eller måste en vara butch och en femme”.

Inte ett religiöst program

Många tror att det är ett religiöst program vilket det absolut inte är säger Alice. Det finns ett avsnitt som berör ämnet men som inte har med titeln att göra. Titeln är hämtad från en låt som rapparen Silvana Imam framförde på QX-galan i Stockholm 2015.

Stor respons

Att få göra serien har betytt väldigt mycket för båda två och responsen efter första programmet har varit stor. Många har sagt att tonen i programmet varit väldigt fin. Man har skrattat och samtidigt lärt sig någonting.

– Vi har fått höra det som vi önskade att få höra, säger Linda.

– Det är många som har sagt att en sån här serie hade jag velat se när jag var ung, säger Alice. Vi hoppas att vi påverkar folk att bli mer öppna och glada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.