Välbesökt tehus i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Soheila Fors blev 2011 års Karlskogaambassadör för sitt arbete med invandrare. Tack vare henne har Karlskoga ett välbesökt tehus för invandrarkvinnor. Nu har hon utbyggnadsplaner och vill starta tehus på flera håll i landet.

Dofter från Orienten möter oss på Tehuset i Karlskoga. Kvinnor från fyra religioner samsas och trivs runt borden med ljus, blommor och bakverk från olika länder. Kvinnorna lär sig svenska av pensionerade SFI-lärare. Här pågår datakurser, dans, sömnad och vävning.

-Jag syr, jag är sömmerska här. Förut mådde jag dåligt men nu när jag hittat tehuset mår jag jättebra, säger Minoo Sholehkerdar.

Invandrarkvinnors isolering leder till sjukdomar, det har Soheila Fors från Iran egen svår erfarenhet av.

-Vi försöker bryta isoleringen och hitta deras gåvor och vi försöker skapa en miljö där de ska trivas bra, en sådan miljö har vi här, vi bor här och vi måste anpassa oss, säger Soheila Fors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.