Foto: Johan Pisoni, SVT

Välkänd kriminell häktad – tidigare utpekad som gängledare i Vivalla

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årig man har häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott. Mannen har kopplingar till gängskjutningarna i Vivalla 2015 och 2018 och har tidigare pekats ut som en av gängledarna.

Den häktade mannen är ingen nykomling inom rättssystemet. Han har sedan 2015 åkt in och ut ur fängelse och häkten. Olika typer av mer eller mindre grova kriminella handlingar har avlöst varandra.

Utpekad som gängledare

2015 åtalades mannen för mord i samband med skjutningarna i Vivalla där två personer sköts ihjäl. Han pekades samtidigt ut som gängledare för ett av de gäng som ansågs inblandade i skjutningen.

Mannen dömdes aldrig för mord men däremot för skyddande av brottsling, till sex månaders fängelse.

Skjutningarna 2018

2018 avled ytterligare två män efter en skjutning i Vivalla. Den här gången åtalas inte 30-åringen men han förekommer i förundersökningen och polisen har frågat andra inblandade om deras relation till mannen och hans bror.

När en man i 20-årsåldern häktades misstänkt för ett av morden i samband med skjutningarna skickade 30-åringen sitt stöd till den yngre mannen i häktet i form av brev. 

Mannen i 20-årsåldern frikändes senare från mordmisstankarna i Örebro tingsrätt.

Häktas på nytt

Mannen häktades i augusti i år tillsammans med sin bror. Enligt åklagare Christine Chi så ska åtal väckas senast elfte september, efter att Chi begärt längre tid än de ordinarie fjortondagarna, och fått det beviljat.

– Men jag kommer behöva ännu mer tid, det kan jag säga redan nu, säger Chi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.