Foto: Louise Gustavsson/SVT

Välsignade kossor släppte loss i Hallsberg

Uppdaterad
Publicerad

För kossorna är utesäsongen äntligen här och på Nalavibergs gård i Östansjö i Hallsbergs kommun var det under söndagen dags för kosläpp.

Det är tredje året som gården anordnar ett evenemang i samband med att korna släpps ut i hagen efter vintern. Årets kosläpp skiljde sig dock från tidigare år.

– När vi satt och planerade det här kom vi på att det var bönsöndag just den här söndagen och Viby LRF skulle hålla i kyrkkaffet. Då kom vi överens om att ta kaffet här istället och då ville vår präst Benjamin välsigna kommande grödor och korna också. Det var ett sammanträffande att det blev så, säger Catarina Carlsson som anordnar kosläppet.

Lockar stor publik

Förutom kosläpp fanns fika till försäljning, lokala entreprenörer på plats och en tipspromenad uppsatt runt gården. Första året kom närmare 700 personer och kollade på kornas första skuttande steg ut i hagen och under söndagen var besökarna runt hälften så många.

Vad är det med kosläpp som lockar folk?

– Det är svårt att säga, men det är enkelt sätt att komma ut på landet. Många har inte den närheten, men nu öppnar vi upp och ger alla möjlighet att låta folk se hur vackert det är, säger Catarina.

”Livar upp”

Gården är från 1600-talet och familjen har runt 100 köttdjur, vilket bedöms som medelstort.

– De är inte instängda i någon mörk ladugård under vintern, utan är ganska vana vid solljus. Men de brukar liva upp lite när de släpps ut, säger Håkan Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.