Vandaliserande man skjuten i benet av polis

Uppdaterad
Publicerad

En man har skjutits i benet av polis i Kumla. Larmet kom strax före klockan halv två om att mannen vandaliserade bilar med olika verktyg, rapporterar Nerikes Allehanda.

– Mannen är beväpnad med kofot, kniv och hammare. När polis kommer till platsen går mannen till attack mot patrullen, som känner sig tvungen att avlossa ett skott för att avvärja mannens attack, säger Kenneth Johannesson, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral, till tidningen.

Mannen fördes till sjukhus och har opererats under natten, enligt polisen. På onsdagsmorgonen vårdas han fortfarande på sjukhuset.

– Han ska inte vara livshotande skadad. Vi kommer hålla förhör med honom så fort sjukvården bedömer att det går, säger Christina Hallin, pressinformatör vid polisen i region Bergslagen.

Mannen, som är i 45-årsåldern, är misstänkt för grovt olaga hot mot tjänsteman samt skadegörelse. Han anhölls senare under onsdagen.

Polisen undkom skador, men en anmälan om tjänstefel har gjorts för att granska dennes agerande.

Polisens egna siffror visar att polisen under förra året avlossade verkanseld mot någon person vid 21 tillfällen, och varningsskott vid 15 tillfällen.

Ett varningsskott ska riktas i ofarlig riktning så att ingen riskerar att träffas, medan verkanseld är ett skott som syftar till att träffa målet.

Polisens användning av skjutvapen

2016

Varningsskott: 15

Verkanseld: 17

2017

Varningsskott: 16

Verkanseld: 16

2018

Varningsskott: 13

Verkanseld: 23

2019

Varningsskott: 17

Verkanseld: 17

2020

Varningsskott: 15

Verkanseld: 21

Källa: Polisen.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.