Gengrebild. Polisen larmades om lastbilsfärden på torsdagsmorgonen. Foto: TT

Vansinnesfärd på riksväg 50 – påverkad lastbilschaufför stoppades

Uppdaterad
Publicerad

Efter samtal om farliga omkörningar på riksväg 50 stoppade polisen en lastbilschaufför på torsdagsmorgonen.

Enligt samtal till polisen ska lastbilschauffören har gjort flera farliga omkörningar i hög hastighet, bland annat ska han ha kört om tre andra lastbilar i en skymd kurva. Lastbilschauffören Tony var en av dem som blev omkörd och den som larmade polisen.

– Vi låg tre lastbilar i rad där jag var längst bak. Jag såg i backspegeln hur en lastbil närmade sig och blinkade med helljuset emellanåt, han tyckte väl det gick för sakta. Han gav sig på en omkörning och jag tänkte att ”det kommer ske en olycka om han får fortsätta”, säger Tony.

”Den här killen ska inte vara på vägen”

Enligt honom fick chauffören ett möte och trängde sig in mellan de två främre lastbilarna. Senare ska han ha gjort ytterligare en omkörning, då i en skymd kurva.

– Då kände jag att den här killen ska inte vara på vägen, så jag ringde polisen.

Längre fram, vid Löa, såg Tony hur lastbilschauffören stod vid vägkanten. Han stannade och meddelade chauffören att han ringt polisen.

Var uppenbart påverkad

Trafikpolisen ska nu besiktiga fordonet och se vad det är i för skick.

– Vi gör också husrannsakan för att leta efter narkotikaklassade läkemedel, han var uppenbart påverkad när vår patrull kom dit, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Chauffören medtogs för provtagning.

– Han misstänks åtminstone för drograttfylleri och narkotikabrott. Kan vi styrka körningen via vittnesförhör kan det blir någon sorts vårdslöshet i trafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.