Arkivbild Foto: Janerik Henriksson / TT

Hästar levde i misär – nu kommer räddningen

Publicerad

En djurägare i norra Örebro län anses ha vanvårdat sina hästar i så pass stor omfattning att dennes hästar har omhändertagits. Länsstyrelsen har fattat beslutet efter upprepade kontroller hos hästägaren.

Sammanlagt handlar det om tre hästar som utsatts för både fysiskt och psykiskt lidande.

Vid varje kontroll som Länsstyrelsen har gjort hos hästägaren under 2017 och 2018 har det varit flera brister. Den främsta anledningen till att hästarna varit i så dåligt skick är brist på foder och det foder som hästarna fått har varit av dålig kvalité.

Sår fulla av flugor

Enligt Länsstyrelsen var den första hästen som omhändertogs så mager att samtliga revben var synliga och kändes tydligt vid beröring.

Hästen hade sår som var fulla av flugor och stora, kala fläckar på kroppen. Veterinären bedömde att de djupa, öppna såren orsakat hästen lidande under flera veckors tid och den krafiga avmagringen var ett lidande som pågått i månader.

Länsstyrelsen har under minst tre kontroller påpekat att hästarna varit magra och måste få tillräckligt med foder för att komma tillrätta med problemet.

Det har även funnits skaderisker i hästarnas hage och ligghall.

Saknar förmåga att ha hästar

Inga av bristerna har åtgärdats av hästägaren. Därför har Länsstyrelsen bedömt att ägaren inte har det kunnande eller den handlingskraft som lagstiftningen kräver för att ha hästar.

Länsstyrelsen har därför beslutat att samtliga tre hästar ska omhändertas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.