Foto: Vänsterpartiet

Vänstern kritiska till höjda avkastningskrav

Publicerad

Vänsterpartiet hittar inga stora överraskningar i den budget som minoritetsstyret i Örebro presenterade på tisdagen. De menar dock att det tydligt framgår att budgetsamarbetet sker med borgerliga partier.

Just höjda avkastingskrav på de kommunala bolagen i den föreslagna budgeten är något Vänsterpartiet motsätter sig. Partiet kritiserar i synnerhet att det allmännyttiga ÖBO Omsorgsfastigheter ska ge en avkastning på 30 miljoner kronor för nästa år. Bolaget förvaltar lokaler avsedda för äldre och invånare  behov av stöd.

– Det blir i slutänden de som är mest utsatta i kommunen som får betala med högre hyror och det kan vi i Vänsterpartiet inte ställa upp på, säger Murad Artin (V) , oppositionsråd.

Kritiska till flygplatssatsning

Vidare anser partiet att det är det är dags att sluta hålla den förlusttyngda flygplatsen under vingarna. I budgeten föreslås medel för att driva och utveckla den vidare. Något Vänsterpartiet menar har negativ inverkan på klimatet och inte skall stöttas med skattepengar när näringslivet inte är beredda att bidra.

– Jag tycker att man prioriterar fel när man lägger drygt 20 miljoner skattekronor på att utveckla flygplatsen. Det måste finnas andra intressenter som kan driva flygplatsen om den behövs. Dels behövs pengarna i välfärden, men framförallt rimmar en flygplats väldigt dåligt med kommunens klimatambitioner.

Positiva med höjda löner

Partiet ställer sig dock positiva till de delar i budgeten där de själva fått inflytande. Det handlar dels om de tio miljoner som satsas för att höja lägstalönerna och en satsning för förbättrad sex- och samlevnadsundervisning med fokus på samtycke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer