Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Vänsterpartiets backar i ett av sina starkaste fästen

Uppdaterad
Publicerad

I Degerfors kommun har Vänsterpartiet ett av sina starkaste fästen i landet.

Trots att partiet backade i valet, så är kommunstyrelsens ordförande Peter Pedersen (V) övertygad om att partiets nationella valsuccé kommer få ringar på vattnet runt om i Sverige.

Degerfors är en av Sveriges rödaste kommuner där stålindustrin länge varit den ledande arbetsgivaren. Kommunen har styrts av Vänsterpartiet i två mandatperioder. Staden är fortfarande ett av partiets starkaste fästen, men i årets val hände något.

V tappade väljare

Vänsterpartiet backade sex procentenheter, från 42 till knapp 36 procent. Samtidigt växte Sverigedemokraterna med lika många procentenheter.

Val 2018 Örebro

– Jag tycker inte man kan säga att det Sverigedemokraterna har presterat i Degerfors den senaste mandatperioden skulle berättiga den framgången i valet. Jag utgår från att man rider på den nationella framgångsvågen, säger Peder Pedersen (V), kommunstyrelsens ordförande.

Tappar mark

Att alla ska vara med och ta del av välfärden, oavsett var man bor i landet, är Vänsterpartiets intention. Men trots det tappar partiet alltså mark.

– Nu är det vår uppgift att visa att partier som Sverigedemokraterna inte är lösningen på människors problem, avslutar Peter Pedersen (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet