400 står i kö till BUP i Örebro. Foto: SVT

Kön till BUP i Örebro växer lavinartat

Uppdaterad
Publicerad

400 personer står i kö för att få en utredning på BUP i Örebro. Den ökade efterfrågan på utredningar har lett till att verksamheten nu går på knäna.

De först sju månaderna under 2017 har antalet remisser till avdelningen psykiatri barn och unga vuxna som efterfrågar en utredning om ADHD och autism ökat från knappt 600 till nästan 1.000.

De flesta remisserna kommer från skolan. 

– Det finns en högre medvetenhet både hos föräldrar, skolpersonal och i samhället i stort om diagnoserna ADHD och autism. Det gör att vi ser de här barnen tidigare, vilket är bra, säger verksamhetschef Ylva Rosén på Region Örebro.

Svårt att rekrytera personal

Samtidigt innebär det att kön för att få en utredning växer. 

För varje neuropsykiatrisk utredning krävs det många specialister och bristen på personal är påtaglig.

– Vi saknar två läkare och vi har även svårt att behålla psykologerna. Våra totala bemanning är bara 80 procent, konstaterar Ylva Rosén.

Flera förklaringar

Den stora ökningen av remisser kan ha flera förklaringar.

– 2016 satte vi in extrapersonal för att jobba bort kön av väntande unga. Det kan möjligtvis sänt signaler om att vi inte har några väntetider och att många ”passat på” att skicka in remisser. Men jag vet inte säkert om det är så, säger Ylva Rosén.

Satsar på nytt team

I dag står 400 i kö till en utredning, och de som stått längst har väntat 1,5 år. 

För att råda bot på situationen har USÖ inlett ett samarbete med en privat vårdgivare, som genomför en del utredningar av tonåringar.

– Vi planerar nu att starta ett team som i huvudsak ska jobba med utredningar. Vi tror att det kan göra arbetet mer effektivt, säger Ylva Rosén.

Väntetiderna för barn och unga som behöver hjälp för psykisk ohälsa växer, det rapporterar Dagens Medicin.

Nya siffror som Statens Kommuner och Landsting tagit fram visar att det bara är ett landsting 2017 som klarar av att följa vårdgarantin och erbjuda 90 procent av patienterna ett besök inom 30 dagar och det är Kalmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Köerna till BUP

Mer i ämnet