Arkivbild. Katterna på bilden är inte katterna som omnämns i artikeln. Foto: SVT

Vanvårdade djur – fråntas 15 katter och tre hundar

Uppdaterad
Publicerad

En person i Örebro har brutit mot tidigare förbud gällande ägande av djur. Länsstyrelsen i Örebro län har därför beslutat att omedelbart omhänderta 15 katter och tre hundar från personen.

Länsstyrelsen för Örebro län har beslutat att omedelbart omhänderta nio katter och tre hundar från en person i Örebro. Redan i början av juni togs beslutet att 15 katter och tre hundar skulle omhändertas, men sedan dess har endast sex katter tagits från ägaren. Resterande omhändertaganden sker nu omedelbart.

Fick äga sju katter

Personen har sedan förra året förbjudits att äga fler än totalt fem katter, vilket efter en överklagan ändrades till max sju i maj. Under en uppföljande kontroll upptäcktes dock minst 15 katter hos personen.

Fullt av avföring i bostaden

Länsstyrelsen menar även att skötseln av djuren är eftersatt, bland annat riktar de skarp kritik mot renhållningen då avföring från både hundar och katter återfanns i bostadshuset. Länsstyrelsen skriver att de ser allvarligt på händelsen, då misskötseln har stor betydelse för hundarnas och katternas välmående.

Vad som kommer att hända med de omhändertagna djuren är inte bestämt ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.